Ontvangen wie je bent
Ik hoor het vaak: ‘Ik help je te worden wie je bent!’
Maar is dat eigenlijk mogelijk? Heidegger beweert dat ‘zijn’ geen vaststaand gegeven is, maar een opdracht: iets wat ons telkens opnieuw toevalt en wat we steeds weer hebben te voltrekken.
Paradox
Onze existentie is dus zowel een gave is als een opdracht. Het feit dat dit ons steeds weer gegeven wordt, maakt dat we meewerkend voorwerp zijn: ons bestaan ligt niet volledig in onze controle en tegelijkertijd zijn we de enigen die ons unieke bestaan kunnen voltrekken. Dit dubbele besef – van ontvangen en handelen – is wat ons enerzijds kan verwarren en ons anderzijds in beweging houdt.
Daarnaast maakt Heidegger het werkwoord ‘zijn’ overgankelijk: ‘zijn’ verbindt ons met de wereld, tijdelijkheid, en de ander. 'Zijn’ is geen bezit; het is een voortdurend proces, dat mede door een voortdurend veranderende context, nooit voltooid is.
Je bent dus altijd al wie je bent, en toch is het een voortdurende taak om dat te zijn.
De vraag is daarom niet: ‘wie wil ik zijn?’
De vraag is eerder: ‘in hoeverre slaag ik erin mijn bestaan telkens opnieuw te ontvangen en in eigen naam te leven?’ Het idee dat we onze identiteit kunnen bepalen en vastleggen of kunnen besluiten wie we willen zijn, schiet daarmee tekort. Ons bestaan is ons al gegeven. Het is geen kwestie van bedenken of creëren, maar van ontvangen en opnieuw belichamen – iedere dag weer.
Oké, en wat kan ik hier in het dagelijks leven mee?
Misschien verklaart dit waarom je je soms ontheemd voelt. Door je ‘zijn’ te bedenken, te kopiëren of op te laten dringen door anderen, verlies je de verbinding met de roep van jouw eigen bestaan en daarmee met jouw betekenis: het enige wat (je) werkelijk vervult.
Wellicht helpen de volgende vragen je op weg:
-
Op welke momenten voel ik me het meest verbonden met mijn eigen bestaan?
-
Waarin merk ik dat ik probeer mijn ‘zijn’ te bedenken of te kopiëren?
-
Hoe kan ik meer ruimte maken om mijn bestaan te ontvangen in plaats van te forceren?
-
Wat betekent ‘in eigen naam leven’ voor mij?
Reactie plaatsen
Reacties